Rólunk

A város jólétén munkálkodunk

Elkötelezetten szeretnénk segíteni Pécs bajba jutott és mélyszegénységben élő lakosait

Tizennégy pécsi keresztény gyülekezet évek óta szeretetteljes kapcsolatot ápol egymással, lelkipásztoraik minden hónapban találkoznak, ezeket az alkalmakat Pécsi Pásztorkörnek nevezik. A közösségek többféleképpen együttműködnek, közös programok, megmozdulások szervezésével.

A különböző felekezetekhez egyenként is tartoznak szociális és közoktatási intézmények és alapítványok. Szerettünk volna egy a közös karitatív program keretében is összefogni. A szolgálat teljes egészében önkéntesekkel működik, melyben a 14 gyülekezet tagjai közül veszünk részt, sok köztünk a szakember is.

2020-ban a veszélyhelyzet elrendelése után kezdődtek meg a tárgyalások a gyülekezetek lelkészei között, majd ezt a víziót szélesebb körben, a gyülekezetekben is megosztották. Sokak szíve rádobbant, és már az elejétől 50 elkötelezett önkéntes vesz rendszeresen részt a szervezésben, az élelmiszerek beszerzésében, szállításában, a csomagok összeállításában és eljuttatásában a családokhoz, az ehhez tartozó adminisztrációban, az önkéntesek koordinálásban és a kommunikációs tevékenységekben (arculattervezés, fotózás, videózás, PR, weboldalkészítés, Facebook).

A PEKSZ csapat

A szolgáltatásban részt vevő közösségek és szervezetek

Magyar Apostoli Egyház Kikötő Keresztény Gyülekezete

Magyarországi Metodista Egyház Pécsi Gyülekezete

MPE Felház Gyülekezet

MPE Reménység Gyülekezete

MPE Sion Gyülekezete

Omega Gyülekezet

Golgota Keresztény Gyülekezet Pécs

Igazság Háza Gyülekezet

Pécsi Baptista Gyülekezet

Pécs-Somogyi Baptista Gyülekezet

Pécsi Imádság Háza

Szeretetvár Baptista Gyülekezet

Széles Sátor Agapé Gyülekezet

Nem Vagy Egyedül Alapítvány

Baptista Pont

Tevékenységünk

Hogyan segíti a PEKSZ a rászorulókat?

Minden hónap utolsó szombatján tartós élelmiszercsomagokat osztunk ki 50 rászoruló pécsi családnak. Emellett tanácsadással, álláskereséssel és hitéleti támogatással is segítjük őket.

Hogyan jutnak el az adományok a támogatottakhoz?

Felváltva, egyik hónapban önkénteseink közreműködésével kiszállítjuk a családok otthonaihoz, másik hónapban a családok jönnek az átvevőponthoz (a szintén pécsi Nem Vagy Egyedül Alapítvány székhelyére).

2020 szeptemberében (amikor enyhébbek voltak a járványügyi intézkedések) kitelepültünk egy sátorral a Kossuth térre, és a családok ott vehették át a csomagokat. Ez a már több éve megrendezésre kerülő Életút Fesztivál keretében valósult meg, melyet szintén ez a 14 helyi gyülekezet szervez a város lakói számára.

PEKSZ programok

Munka keresés

Nagy örömünkre szolgál, hogy közreműködésünkkel két olyan családfőnek is sikerült munkát találnia, akik a koronavírus miatt vesztették el korábbi állásukat.

Egy szatyor szeretet

Minden hónapban kiosztunk 50 db, egyenként kb. 10 kg-os tartós élelmiszercsomagot rászoruló pécsi családoknak. Ezek a szatyrok többek között lisztet, olajat, cukrot, rizst, tésztát, tejet és különböző konzerveket tartalmaznak.

Az ünnepi csomagokat kiegészítettük még édességekkel, gyümölccsel, gyermekbibliákkal és társasjátékokkal, hogy a kisebbeknek ezzel is örömet szerezzünk.

Segítség a Covid osztály dolgozói számára

A Covid-osztályon dolgozók köztudottan rendkívül leterheltek, túlóráznak, sokszor szünet nélkül végzik munkájukat, ezért frissítők és gyorsan fogyasztható ételek jelentik számukra a legnagyobb segítséget.

Örömünkre szolgált, hogy többek között kávé, tej, tea, gyümölcslé, keksz, müzliszeletet és zabkását tartalmazó adományokkal kicsit hozzájárulhattunk a felfrissülésükhöz, míg ők nap mint nap kitartóan helytállnak.

Hosszú távú céljaink

Fontos célunk, hogy adományozóink körének bővítésével még több családnak tudjunk segíteni.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a város jólétén munkálkodjunk. Bár tevékenységünket eredetileg a koronavírus okozta szükséghelyzet hívta életre, örömmel folytatjuk karitatív munkánkat Pécs lakóiért a későbbiekben is. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a PEKSZ egyre szélesebb körben és tartósabb módon tudjon segítséget nyújtani a pécsi családok számára.

Keress minket bátran a kérdéseiddel!

5 + 12 =